A CNC, azaz számítógéppel vezérelt technológiában a gyártási lépéseket vezérlőrendszer irányítja és felügyeli. A berendezés működtetéséhez használt összes információ numerikus formátumban a gép rendelkezésére áll. A számítógép folyamatosan összehasonlítja az adatokat és szükség esetén kiigazítja a gyártási folyamatot.

Ezt a tevékenységet a CNC-szoftver irányítja, amely vagy közvetlenül a gépben vagy egy külső számítógépen működik és meghatározza a szükséges fordulatszámokat, elmozdulásokat. A szerszámgépek vezérlését számos elektronikai alkatrész végzi, például különböző motorok, relék, fordulatszám-, rezgés- és elmozdulás mérők, érzékelők és jeladók.

Történet

A technológia alapjait John Parsons fejlesztette ki a MIT-ben (Massachusetts Institute of Technology) 1949 -1952 között. A módszert 1954-ben vette át az amerikai Bendix cég, amely kifejlesztette az első NC-gépet. A 70-es évek végén jelent meg a programvezérlés, azaz a CNC (Computer Numerical Control), amely lehetővé teszi, hogy a gyártási programokat a memóriában tároljuk és a módosításokat is elmentsük. Napjainkban elterjedt a CAD-CAM technológia, ennek összetevői a számítógéppel segített tervezés (Computer Aided Design) és a számítógéppel segített gyártás (Computer Aided Manufacturing).

A számítógépen a megfelelő szoftverek segítségével megtervezhetjük az alkatrészeket, majd a számítógép megírja a gyártásához szükséges programot, amit a hálózaton keresztül áttöltünk a szerszámgépre és hamarosan elkészül az alkatrész. A sok funkciót tartalmazó, automatizált gépek természetesen drágábbak, mint a hagyományos berendezések. A magasabb beszerzési ár azonban megtérül a hatékonyabb működéssel.

Ha CNC javítás, és szeretne 70%-ot spórolni a gyártói árhoz viszonyítva, mindenképp keresse fel weboldalunkat!

https://coware.hu/hu/home-hu/

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.