A kötelező biztosítás olyan biztosítási forma, amelyet törvény ír elő és minden jármű tulajdonosának kötelező megkötnie. Ennek célja a közúti közlekedés biztonságának növelése és a károk fedezése esetén való anyagi felelősség biztosítása.

Elsőként fontos megjegyezni, hogy a kötelező biztosítás a jármű tulajdonosának felelősségbiztosítása, nem pedig a saját gépjárművére vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a kötelező biztosítás fedezetet nyújt az általunk okozott károk esetén más járműveknek és személyeknek.

Másodszor, a kötelező biztosítás összege országonként változó, általában az adott országban érvényes törvények és előírások határozzák meg. Ez az összeg általában kártípusonkénti maximális fedezetet biztosít.

Harmadszor, fontos megjegyezni, hogy a kötelező biztosítás nem nyújt védelmet saját gépjárműnkre vonatkozó károk esetén, tehát ha saját hibánkból vagy egyéb okból károsodik járművünk, akkor az a kötelező biztosításból nem térítendő.

Végül, a kötelező biztosítás megléte rendkívül fontos és elengedhetetlen minden jármű tulajdonosának számára, hiszen hiányában súlyos jogi és pénzügyi következményekkel járhat, és jelentős anyagi terheket róhat a felelősségre vonott személyre. Ezért érdemes gondoskodni arról, hogy minden jármű rendelkezzen érvényes kötelező biztosítással a közúti közlekedés során.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.