Professzor Dr.Regöly-Mérei János

orvos, sebész, gasztroenterológus, egyetemi tanár
1949. január 10-től 2009. július 27-ig élt.

Család:

• Felesége, Dr. Nagy-Dani Éva belgyógyász, osztályvezető főorvos.
  • Gyermekei, Regöly-Mérei Krisztina (1974) az MTV Híradójának műsorvezetője, fia Regöly-Mérei Gábor (1978) közgazdász, ügyvezető igazgató.
  • Édesapja, néhai Dr. Regöly-Mérei Gyula orvos, sebész, címzetes egyetemi tanár, orvostörténész, paleopatológus.
  • Édesanyja, néhai Ladányi Zsuzsanna banki tisztségviselőként dolgozott.
  • Testvére, Regöly-Mérei Andrea biológus.
  • Veje, Hajdú B. István (1969) sportriporter, menye, Regöly-Mérei Réka (1975).
  • Öt unokája született, Hajdú Balázs (2005), Regöly-Mérei János Máté (2009), Regöly-Mérei Laura (2011), Hajdú Hanna (2012), Hajdú Bálint (2015).

Életút:

• 1967-73 SOTE
  • 1972-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián elnyerte az Egészségügyi Minisztérium nagydíját és Kiváló Tanuló kitüntetést kapott.
  • Évekig Népköztársasági Ösztöndíjban részesült.
  • 1973-ban Sub Auspiciis Rei Publicae Popularis aranygyűrűvel avatták orvossá, tekintve, hogy valamennyi középiskolai és egyetemi vizsgáját jeles eredménnyel tette le.
  • 1977-ben sebészeti, 1995-ben gasztroenterológus szakvizsgát tett.
  • 1978 -tól a SOTE III. Sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott.
  • 1999- től egyetemi tanár, 2000-2007-ig a klinika igazgatója, majd 2007- től haláláig az egyesített Szent István és Szent László Kórház sebészeti osztályának igazgatója.
  • 1997-2000 között Széchenyi professzori ösztöndíjas.
  • 1994-1998-ig a Budapesti Orvosi Kamara alelnöke, majd 1998-2006 között elnöke.
  • 1997-2003-ig a Magyar Sebész Társaság fegyelmi bizottságának elnöke, 2003-tól vezetőségi tagja.
  • 2002- 2006-ig a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja.
  • Az Orvosi Hetilap főszerkesztő –helyettese és a Nemzetközi Sebész Társaság magyarországi képviselője volt.
  • 2000-től a Pólyai Jenő Alapítvány kuratóriumának elnöke.
  • Az orvostudomány kandidátusa /1989/, habilitált /1996/, Pro Sanitate /2004/, Marton Tibor–díj /2005/, Markusovszky Lajos–emlékérem /2008/ kitüntetettje.
  • Megkapta a Hippokratész- emlékérmet is.
  • Közel 100 publikáció, 17 könyvrészlet és sebészeti tankönyv szerzője.
  • Mintegy 200 előadást tartott hazai és nemzetközi kongresszusokon, 4 videofilmet készített.
  • Hét nemzetközi társaság tagja volt.